Därför bör du ta med amning i din förlossningsplan

I takt med att din graviditet framskrider och du börjar förbereda dig för förlossningen vill du kanske skriva en förlossningsplan. Om du tänkt amma ditt barn är det något som du definitivt ska ta med på checklistan i din förlossningsplan

Why breastfeeding should be in your birth plan

Om du ammar ditt barn för första gången några timmar efter förlossningen får du den bästa möjligheten att etablera din amning och du ger ditt barn möjligheten att få alla fördelarna hos colostrum – den första mjölken du producerar – så fort som möjligt. Genom att ta med amning i ditt förlossningsbrev kan du se till att det blir så.

Vad är ett förlossningsbrev?

Förlossningsbrevet är ett slags önskelista eller plan inför värkarbetet, förlossningen och tiden precis efter förlossningen. I brevet kan du skriva ned dina önskemål om smärtlindring och förlossningsställningar, vad du vill ska hända om du måste genomgå kejsarsnitt och vad som ska göras om det uppstår komplikationer, och självklart, dina planer på att amma.

Helst ska du skriva ditt förlossningsbrev i god tid före förlossningsdatumet så att du har möjlighet att visa det för din förlossningspartner och vårdpersonalen som kommer att ta hand om dig.

Brevet kan se ut precis som du vill, men det är antagligen enklast att börja med en enkel lista som du kan utöka i takt med att du skaffar mer information. Vissa förlossningskliniker har mallar för förlossningsbrev som du kan använda eller så kan du titta på exempel på förlossningsbrev på webben.

Varför är det viktigt?

Ett förlossningsbrev ger klarhet och tydlighet. Det underlättar diskussioner och bygger upp förtroendet mellan dig, din förlossningspartner och vårdpersonalen. Detta är särskilt viktigt under värkarbetet när du kanske har annat att tänka på! Om det dessutom går på ett nytt skift med vårdpersonal under förlossningen kan förlossningsbrevet vara praktiskt för att snabbt ge den nya personalen rätt information om dig och dina önskemål.

Förberedelser för amning

Om du har tänkt amma kan du diskutera dina planer med din förlossningspartner och vårdpersonal under graviditeten. Din barnmorska kommer att anteckna dina önskemål i dina journaler och bör kunna föreslå personer som erbjuder amningsstöd.

Ett förlossningsbrev ger dig också en bra möjlighet att diskutera dina allmänna amningsönskemål med din förlossningspartner, om du inte redan har gjort det. Förklara att du vill att personen ska hjälpa dig med amningen och se till att ditt barn får din bröstmjölk även om förlossningen inte går som planerat eller om du inte aktivt kan amma efter förlossningen. Be personen att ha hud-mot-hud-kontakt med ditt nyfödda barn om inte du kan det, eftersom det hjälper barnet att känna sig tröstat och tryggt.1

Skriva ett förlossningsbrev: vad du ska ha med

 När det gäller amningsdelen i ditt förlossningsbrev kan du helt enkelt börja med att uttrycka att du vill helamma. Förklara att du vill att vårdpersonalen ska göra allt de kan för att hjälpa dig amma ditt nyfödda barn eller ge det utpumpad bröstmjölk om amning inte är möjligt, så att du fortfarande kan initiera din mjölkproduktion.

Här är exempel på vad du kan ha med i ditt förlossningsbrev för att tydliggöra dina önskningar om amningen och ge dig och ditt barn den bästa möjligheten till en bra start:

  • Jag skulle vilja ha hud-mot-hud-kontakt med mitt barn direkt efter födseln, innan det vägs och duschas, så länge det inte föreligger några medicinska problem.
  • Om jag inte kan hålla mitt barn direkt efter förlossningen vill jag att det ska placeras hud-mot-hud mot min partner i stället.
  • Jag skulle vilja ha hjälp med att amma mitt barn första gången, om möjligt inom en timme efter förlossningen.
  • Jag skulle vilja att mitt barn uppmuntras att ta suggrepp självt eller får lite hjälp att ta suggrepp.
  • Om mitt barn är sjukt eller vi behöver skiljas åt så skulle jag vilja ha hjälp med att pumpa ur min colostrum och mata barnet med en spruta eller en kopp.
  • Om mitt barn av någon anledning inte kan amma eller inte ammar korrekt under de första timmarna efter förlossningen skulle jag vilja ha hjälp med dubbelpumpning inom de tre första timmarna och med att mata barnet med min urpumpade mjölk.
  • Om jag behöver fortsätta pumpa vill jag uppnå åtta pumpningsomgångar per dygn för att underlätta initieringen av min mjölkproduktion.
  • Jag vill inte att mitt barn får mjölkersättning utan mitt eller min partners medgivande, och då endast om det är medicinskt nödvändigt.
  • Jag vill inte att mitt barn matas från nappflaska eller får en napp utan mitt eller min partners medgivande.
  • Jag skulle vilja ha hjälp med amningen från en kvalificerad amningsrådgivare eller amningsspecialist om en sådan finns tillgänglig.

Vad händer om förlossningen inte går som planerat?

Även med en genomtänkt förlossningsplan kan man aldrig veta i förväg exakt hur förlossningen kommer att gå. Därför är det viktigt att vara öppen för att situationen kan förändras.

Tänk på att vissa läkemedel eller interventioner som sker under värkarbetet och förlossningen kan påverka ditt barns förmåga att amma i början. Det är en god idé att fråga vårdpersonal om effekterna som olika typer av smärtstillande medel och förlossning med sugklocka kan ha på dig och ditt barn, samt eventuell inverkan på amningen, så att du och din förlossningspartner kan ta informerade beslut.

Om du och ditt barn inte kan amma under den första timmen ska du inte ge upp. Många mammor och barn klarar av att etablera och fortsätta amningen trots att de inte haft en perfekt start. Ta så mycket hjälp som möjligt från vårdpersonalen omkring dig och kontakta en amningsrådgivare eller amningsspecialist omgående om du behöver hjälp med att få igång amningen.

Referenser
Relaterade produkter
Medela Bravado Ultra Stretch amnings-BH vit Graviditets- och amnings-BH

Oavsett om du är gravid eller ammar anpassar sig materialet med fyrvägsstretch i Medela graviditets- och amnings-BH efter din kropp när den förändras, så att ...