Vilka amningstillbehör behöver jag?

Det finns en uppsjö av barnprodukter, tillbehör och amningskläder på marknaden – men underlättar någon av dem amningen? Vår praktiska lista ger dig svaret

What breastfeeding accessories do I need?

Om du planerar att amma ditt barn kan rätt utrustning underlätta saker och ting. Det kan dock vara bra att veta vilka amningstillbehör du verkligen behöver och vilka du kan vara utan. Dina behov kommer troligtvis att ändras med tiden, så för att hjälpa dig på traven har vi delat in din amningsresa i olika typiska stadier. Vi har även bett ammande mammor rekommendera barnprodukter och tipsa oss om produkterna som de tycker har varit mest praktiska.

Amningstillbehör när du börjar amma

De första dagarna med ditt nyfödda barn är vanligtvis ganska hektiska, så det lönar sig att vara förberedd. Oavsett om du får komma hem snabbt efter förlossningen eller måste stanna kvar på sjukhuset några dagar så finns det några saker som är bra att ha till hands:

Om amningen inte går enligt planerna kan en amningsrådgivare eller amningsspecialist ge dig rådet att använda följande:

  • Amningsvårtskydd om ditt barn har svårt att ta suggrepp eller om du har fått ömma bröstvårtor. Rent allmänt ska amningsvårtskydd ses som en kortsiktig lösning. Om problem eller smärta uppstår ska du kontakta amningsrådgivare eller amningsspecialist.
  • En bröstpump för att lindra mjölkstockning och/eller hjälpa dig att upprätthålla din mjölkproduktion.
  • Vissa mammor tycker även att svalkande hydrogelinlägg kan verka lindrande de första dagarna efter förlossningen, i synnerhet när mjölken börjar rinna till.

Vad mammor tyckte var allra mest användbart

– Kuddar är praktiskt för att stödja rygg, ben och armar. BH-inlägg för läckande bröst, en amnings-BH och lösa toppar för enkel åtkomst (jag gjorde om BH:ar av god kvalitet till amnings-BH:ar så att jag fick mer stöd). Och vi använde en sele hela tiden. Zariya, tvåbarnsmamma från Sydafrika.

– Den produkt jag absolut inte kunde vara utan var hydrogelinläggen. Jag fick dem under mina första amningsdagar och jag fick aldrig spruckna eller ens ömma bröstvårtor. De fungerade fantastiskt bra för mig, och jag köper dem till alla som funderar på att amma. Camilla, enbarnsmamma från Australien.

– Ett måste för mig var att ha någon som hämtade ett glas vatten till mig eftersom jag alltid glömde bort det innan jag började amma! Mag, tvåbarnsmamma från Frankrike.

– En termos så att jag kunde dricka varma drycker när jag var fast i sängen. God mat och goda drycker – min svärmor lagade underbar köttgryta och jättegoda havrekakor (jag behövde äta mycket!). En kudde som stöd för mitt barn eftersom jag var utmattad. En bekväm stol, en nattlampa för nattamning och en kudde att sitta på eftersom jag hade stygn kvar – aj! Felicia, tvåbarnsmamma från Storbritannien.

– En förstående partner, vän eller mormor som hämtar en kopp te och allt annat du inte kan hämta själv när du sitter och ammar. Och en läsplatta så att du enkelt kan läsa en bok med bara en hand! Julie, enbarnsmamma från Spanien.

Amningsutrustning när du etablerar din amning

Efter de första veckorna börjar förhoppningsvis du och ditt barn få grepp om hur amningen går till. Ditt barn ammar ofta vilket är tidskrävande. Här är några saker som kan göra livet lite lättare och bekvämare under tiden du etablerar din mjölkproduktion, och även efter:

Förr eller senare kommer du att lämna hemmets lugna vrå och gå ut tillsammans med ditt barn. Läs ”Offentlig amning” och få mer tips om amning av ditt barn när du är ute.

Vad mammor tyckte var allra mest användbart

– Det viktigaste för mig var amnings-BH:ar, BH-inlägg för engångsbruk och stora bomullsdukar för att torka upp spill och täcka över mitt barn eller mina bröst. Lanolinkräm för mina spruckna bröstvårtor var ett absolut måste och lösa toppar och tröjor underlättade amningen. Tatjana, trebarnsmamma från Schweiz.

– Den mest praktiska produkten var en bra U-formad amningskudde. Jag hade även en gungstol, och i en viss sittvinkel var det riktigt bekvämt att amma mitt barn. Jag lyssnade alltid på musik för att slappna av. Violeta, enbarnsmamma från Rumänien.

– En sportvattenflaska som inte läcker när den är öppen så att man kan ha den liggandes bredvid sig i soffan eller sängen. Och en app så att man kan hålla reda på amningstillfällena och från vilket bröst barnet ammade senast. Francesca, enbarnsmamma från Storbritannien.

– Mjölkuppsamlingskupor som du placerar innanför BH:n för att samla upp mjölk som läcker. Jag hade sådana i överflöd, de var verkligen räddaren i nöden. Lisa-Maria, tvåbarnsmamma från Schweiz.

– Jag älskade mitt amningsskydd med D-ring som gav mig och mitt barn avskildhet och minimerade distraktionerna när vi var ute. En Poäng-fåtölj från IKEA med lätt fjädrande rygg var ett billigt alternativt till tokigt dyra ställbara fåtöljer. Jag tyckte att tvättbara BH-inlägg absorberade riktigt bra, och bomullsdukar kan användas på tusen olika sätt. Produkten som jag önskade att jag hade köpt var Medela Hands-free pumpbustier – den hade verkligen gjort det så mycket lättare att pumpa ur! Camilla, enbarnsmamma från Australien.

Amningstillbehör för urpumpning av mjölk.

Någon gång under din amningsresa kanske du vill använda en bröstpump för att pumpa ur mjölk till ditt barn. Vilken typ av pump du behöver beror på din enskilda situation och på hur mycket mjölk du vill pumpa ur. Beroende på hur ofta du planerar att pumpa kommer du även att behöva följande:

Vad mammor tyckte var allra mest användbart

– I ett mycket tidigt skede, då jag kände att mina bröst var på väg att explodera, använde jag en av Medelas elektriska bröstpumpar – bara tillräckligt länge för att få ut överflödig mjölk, utan att stimulera mina bröst för mycket. Jag slapp mycket av det obekväma. Tatjana, trebarnsmamma från Schweiz.

– Jag använde den elektriska dubbelbröstpumpen Medela Freestyle för att öka min mjölkproduktion och Hands-free pumpbustier för att hålla pumpen på plats så att jag kunde använda händerna fritt. Det gick lysande. Amy, enbarnsmamma från Storbritannien. 

Relaterade artiklar
Relevanta produkter
Medela BH-inlägg för engångsbruk Safe & Dry™ amningsinlägg engångs

Medelas superabsorberande amningsinlägg för engångsbruk är utformade för rikligt mjölkläckage – i synnerhet kort efter förlossningen – och håller dig torr, bekväm och säker både ...