Avvänjning: Hur och när ska jag sluta amma?

När är det dags att sluta amma, och vilket är det bästa sättet att göra det på? Läs våra praktiska råd om avvänjning

Weaning - how and when to stop breastfeeding

När du väl har etablerat amningen, hur länge ska du hålla på? Tre månader? Sex månader? Ett år? Flera år?

Världshälsoorganisationen (WHO) och andra hälsoorganisationer rekommenderar att barn uteslutande matas med bröstmjölk under de första sex månaderna i livet och sedan fortsätter att få modersmjölk i kombination med annan mat – så kallade kompletterande livsmedel – minst fram till tvåårsåldern.1

Detta på grund av att bröstmjölken inte enbart ska ses som föda. Bröstmjölk är en naturlig tröstmetod när ditt barn är oroligt eller trött och innehåller immunförstärkande beståndsdelar som ökar dramatiskt i antal när barnet är sjukt.2

Vissa antropologer tror att åldern då människan slutar amma naturligt är högre än två år. Om man tittar på faktorer som tandutveckling, kroppsvikt, andra primaters vanor, och på historiska bevis, så tror en del antropologer att den naturliga åldern kan vara mellan två till fyra år, medan andra tror att våra förfäder kan ha ammats så länge som till sex- och sjuårsåldern.3

I dag ger fler än 60 % av mammorna i de utvecklade länderna sina barn någon form av mjölkersättning eller kompletterande föda före sexmånadersåldern,4 trots att WHO:s riktlinjer inte rekommenderar detta. 

När är det dags att börja med avvänjningen?

Avvänjning kallas processen då du slutar att ge ditt barn bröstmjölk. Helst ska det första steget mot avvänjning vara att du introducerar kompletterande föda vid sidan av din bröstmjölk runt sexmånadersåldern. Avvänjningsprocessen fortsätter tills bröstmjölken helt ersatts av annan föda och annan dryck.

– Efter sexmånadersåldern börjar ditt barn behöva högre nivåer av vissa näringsämnen – som järn, zink och vitaminerna B och D – som det inte kan få via din bröstmjölk eller från sina egna reserver, förklarar den brittiska sjuksköterskan Sarah Beeson.

– Fast föda kommer till en början endast att komplettera barnets mjölkintag, för att gradvis ersätta den. Bröstmjölk förblir den huvudsakliga källan till näringsämnen i många månader framöver.

I genomsnitt får ett barn på sju månader fortfarande 93 % av sina kalorier från mjölk. Till och med vid elva till sexton månaders ålder kan omkring hälften av barnets kaloriintag komma från bröstmjölk.5

– Mammor tror ibland att bröstmjölk inte är så viktigt när deras barn har börjat få i sig fast föda, men i själva verket finns det ingen bättre mjölk för barnet, oavsett ålder, säger Sarah.

Faktum är att avvänjningsprocessen får ta den tid som mamman och barnet tycker känns bekvämt: – Det är du som avgör när du ska sluta amma. Känn dig inte pressad att göra som dina vänner gör eller det som familjemedlemmar – eller till och med främlingar – säger. Det som räknas är att det ska kännas rätt för dig och ditt barn, säger Sarah.

Hur ska jag sluta amma?

När du än bestämmer dig för att sluta amma är det bäst att göra det gradvis. Om du slutar tvärt så finns det risk att du drabbas av stockning, blockerade mjölkgångar och mastit, och det är även en abrupt och stor förändring för ditt barns matsmältningssystem och immunsystem. Det kan även vara svårt för er båda rent känslomässigt.

Behöver jag sluta amma?

Ibland tror mammor att de måste sluta amma, när de i själva verket inte behöver det. Om du ska återvända till arbetet kan amning vara ett underbart sätt att bibehålla nära kroppskontakt med ditt barn under en stor förändring i era liv. Du kan pumpa ur mjölk till ditt barn på arbetet och se amning som en speciell tid tillsammans med ditt barn i början eller slutet av dagen. Om du behöver resa utan ditt barn kan du pumpa ur mjölk för att ta med eller skicka hem.

Om du blir sjuk innebär det inte heller att du måste sluta amma – läs våra råd om att amma när du är sjuk och se till att rådfråga din vårdpersonal.

Sluta amma före sex månaders ålder

Om du inte kan fortsätta amma fram till sexmånadersåldern och vill prova att själv styra avvänjningen kan du börja med att ersätta ett amningstillfälle om dagen med en flaska mjölkersättning.

– Börja med matningsomgången mitt på dagen. Barn har den fantastiska förmågan att känna lukten av sin mammas mjölk, så be din partner eller en släkting att ge barnet flaskan medan du befinner dig i ett annat rum, säger Sarah.

– Se till att hålla en god hygien när du förbereder barnets måltider. Under ett dygn kan det hända att ditt barn dricker utpumpad bröstmjölk färre gånger än vad det ammar. Tvinga inte barnet att dricka mjölk, utan låt det självt bestämma.

Dina bröst kommer antagligen kännas fulla och ömma när din kropp anpassar sig till att producera mindre mjölk. Om detta känns obehagligt, prova med att pumpa ur lite bröstmjölk – bara tillräckligt mycket för att lindra obehaget utan att det stimulerar din kropp att producera mer mjölk.

Så fort din kropp har vant sig vid denna nya mjölkvolym, vanligtvis efter ett par dagar – ersätt ännu ett amningstillfälle om dagen. Upprepa tills du inte ammar längre och barnet är helt avvant.

– Jag fick komplikationer efter min första förlossning, vilket gjorde att jag gick ned mycket snabbt i vikt, och jag drabbades även av mastit. Min mjölkproduktion var låg och vid tre månader var jag tvungen att sluta, säger Jennifer, tvåbarnsmamma från Storbritannien. Jag ersatte ett amningstillfälle åt gången, så det var inte lika svårt fysiskt som det var psykiskt.

Om du vill bibehålla den nära kroppskontakten och hälsofördelarna som amningen ger men behöver minska amningstillfällena, kan du prova att bara ersätta vissa amningstillfällen med mjölkersättning och ta det i flera steg.

Sluta amma efter sex månaders ålder

När ditt barn börjar äta fast föda runt sexmånadersåldern kommer du efter en tid att märka att det vill amma mindre och mindre. Inom ett år kommer barnet troligtvis bara att amma några gånger om dagen och äta kompletterande måltider och hälsosamma mellanmål vid sidan om.

Om du emellertid vill minska amningstillfällena ytterligare ska du göra det gradvis. Om ditt barn är yngre än tolv månader ska du ersätta ett amningstillfälle i taget och erbjuda mjölkersättning istället. Vänta med att ge ditt barn komjölk tills det är minst ett år gammalt.

– Jag ammade min son tre gånger om dagen och gav honom tre måltider plus mellanmål då jag bestämde mig för att börja avvänjningen. Jag ersatte gradvis varje amningstillfälle med en flaska mjölkersättning och lämnade nattamningen till sist, och då var min son elva månader, säger Ruth, enbarnsmamma från Storbritannien. Den långsamma takten gjorde att jag inte fick några problem, bara lite fulla bröst i ett par dagar.

Det finns mycket du kan göra för att distrahera ditt barn från det förändrade amningsmönstret. Vissa mammor ger barnet något att äta och dricka istället; om ni båda delar på lite fika kan det också vara ett bra tillfälle för närhet. Du kan också ändra dina dagliga rutiner, leka en favoritlek eller ersätta ett amningstillfälle med lite kramar från dig eller din partner.  För vissa barn tar det lite lägre tid att komma till ro med förändringarna, men saker och ting blir lättare efter en tid. Om du har problem med avvänjningen är det alltid en bra idé att vända dig till vårdpersonal.

Sluta amma naturligt över tid

Om du väljer att låta ditt barn avgöra när det vill sluta amma (även kallat barnstyrd avvänjning [BLW, baby-led weaning] eller naturlig amningslängd) lär avvänjningen ske långsamt och gradvis. Under månaderna som följer kommer barnet antagligen att amma mindre ofta och med kortare varaktighet, och vissa mammor rapporterar att deras barn en vacker dag helt enkelt förlorade intresset att amma.

– Min dotter avvande sig själv när hon var fyra, säger Sarah, enbarnsmamma från Storbritannien. Hon ammade gradvis allt mindre tills hon nästan inte ammade alls vid tre-och-ett-halvt. När vi sedan var på semester verkade hon ha glömt bort det. Nu, sex månader senare, vill hon ta suggrepp ibland men vet att det inte finns någon mjölk längre.

Din kropp bör ha gott om tid att anpassa sig, så du kommer antagligen inte att drabbas av obehagliga stockningar. Det kan emellertid vara emotionellt påfrestande, så se till att få tid över för att kela med ditt barn och stärka er relation.

– Barnstyrd avvänjning var det rätta för mig eftersom min son aldrig hade fått mjölkersättning eller flaska. Jag ville inte sluta plötsligt och neka honom bröstet, säger Kelly, enbarnsmamma från Storbritannien. Han förlorade intresset vid två-och-ett-halvt. Det var det bästa scenariot för oss båda, fast det var ganska känsloladdat från min sida.

Vad händer om jag måste sluta amma abrupt?

Även om det är bäst att inte sluta amma helt tvärt så kan det ibland bli nödvändigt att göra det av hälsoskäl eller för att du och ditt barn måste skiljas åt.

Om du har ammat ditt barn fram tills nu kommer du med all sannolikhet att behöva pumpa ur för att undvika att dina bröst blir obehagligt överfulla. Vissa kvinnor tycker då att det är lättare att använda en bröstpump medan andra föredrar att pumpa för hand. Återigen, pumpa endast ur så mycket som krävs för att du ska lindra eventuellt obehag – du ska inte uppmuntra din kropp att producera mer mjölk.

Dina bröst kan kännas svullna och ömma till en början, med det kommer att gå över. Din bröstmjölk innehåller något som kallas FIL (feedback inhibitor of lactation). När ditt barn slutar amma signalerar FIL till din kropp att trappa ned på mjölkproduktionen, men det kan ta några dagar eller till och med veckor innan dina bröst vant sig vid förändringen.

Paracetamol eller ibuprofen kan hjälpa mot eventuell smärta (men tänk på att ibuprofen är kontraindicerat för personer med astma). Följ alltid tillverkarens och apotekspersonalens anvisningar och vänd dig till vårdpersonal med frågor om eventuella läkemedel som du måste ta.

– När min dotter var åtta månader gammal blev jag plötsligt tvungen att sluta amma eftersom jag behövde ta starka värktabletter, säger Peggy, enbarnsmamma från Schweiz. Jag tyckte att det var väldigt svårt – hon letade efter mitt bröst och grät. Jag höll henne tätt intill mig för att trösta henne samtidigt som jag erbjöd henne en flaska. Efter en månad verkade hon ha vant sig vid det.

Kan jag fortsätta amma om jag vill bli gravid igen?

Amning fungerar som ett naturligt preventivmedel, men det är inte hundra procent säkert. Efter sex månader kommer det dock med all sannolikhet att ha slutat verka, och det verkar endast om du helammar. Det innebär att du kan bli gravid igen medan du fortfarande ammar ditt barn.

Gravida ammande mammor får ibland motsägelsefulla råd om avvänjning. Tandemamning av två barn i olika åldrar är fullt möjligt, och när det nya barnet anländer kommer din kropp att producera mjölk för att täcka båda barnens behov.

Vissa mammor säger att deras äldre barn avvänjer sig naturligt under graviditeten eller hoppar över vissa amningstillfällen. Det kan bero på förändringar i bröstmjölkens sammansättning under graviditeten, vilket gör att mjölken smakar annorlunda och är mindre söt.6 Om ditt ammande barn är yngre än ett år när det börjar avvänjas ska du kontrollera om barnet fortsätter att gå upp i vikt.

Rådfråga vårdpersonal om du vill fortsätta amma under graviditeten och tidigare har haft en prematur födsel, fått missfall eller har blödningar.

Om du behöver medicinsk hjälp med att bli gravid kan vissa fertilitetsläkemedel eller fertilitetsbehandlingar inte skrivas ut om du ammar. Diskutera alla alternativ med din läkare innan du tar ett beslut om avvänjning.

Några sista ord om avvänjning

Oavsett när och hur du slutar att amma ska du vara snäll mot både dig själv och ditt barn. Det är en stor fysisk omställning för er båda, både hormonellt och emotionellt, så ta det lugnt och försiktigt.

– Min kropp klarade av avvänjningen bra, men själv kände jag mig väldigt känslosam. Det var något som vi hade delat under så lång tid och nu var det slut, säger Jane, tvåbarnsmamma från USA. Jag jobbade långa dagar, fem dagar i veckan, och amningen gjorde att jag kände mig relevant i barnens liv. Men när det tog slut så hittade vi andra sätt att stärka vår relation på.

Referenser

1 World Health Organisation. [Internet] Health Topics: Breastfeeding: 2018 [Accessed: 08.02.2018]. Available from: http://www.who.int/topics/breastfeeding/en

2 Hassiotou et al. Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breastmilk. Clin Transl Immunology. 2013;2(4):e3.

3 Dettwyler KA. When to wean: biological versus cultural perspectives. Clin Obstet Gynecol. 2004; 47(3)712-723.

4 Victora CG et al. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet. 2016;387(10017):475-490.

5 Dewey KG et al. Breast milk volume and composition during late lactation (7-20 months). J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1984;3(5):713-720.

6 Prosser CG et al. Mammary gland function during gradual weaning and early gestation in women. Aust J Exp Biol Med Sci. 1984;62(Pt 2):215-228.

Relaterade produkter
Medela bröstmjölksflaskor 150 ml 3 stycken Bröstmjölksflaskor

Medelas bröstmjölksflaskor är det perfekta komplementet för dig som ammar. Medelas bröstmjölksflaskor kan kombineras med alla Medelas bröstpumpar och med Calma, vilket gör det enkelt ...