Bröstmjölksbank
Bröstmjölk innehåller näringsämnen och antikroppar som är väsentliga för barns utveckling, i synnerhet för för tidigt födda barn. När dessa barn inte kan ammas av sina mammor är pastöriserad donerad bröstmjölk från en mjölkbank den näst bästa lösningen.
Varför ska du donera bröstmjölk?
Bröstmjölk har stora fördelar för tillväxten och utvecklingen hos för tidigt födda barn. Mammor kan ge sina barn en bra start i livet genom att ge bröstmjölk. Nyblivna mammor upplever dock ofta stora känslomässiga svängningar och mycket oro, och det kan i vissa fall minska deras mjölkproduktion. Pastöriserad, donerad bröstmjölk från en mjölkbank kan hjälpa barnet att utvecklas och även lugna föräldrarna, eftersom deras barn då får det bästa möjliga alternativet.
Sedan tidigt 1980-tal har mjölkbanker blivit allt ovanligare på sjukhus över hela världen eftersom det kräver stor kunskap och mycket administration att driva en mjölkbank.
Den här trenden har nu börjat vända och ledande mödravårdscentraler och neonatala intensivvårdsavdelningar över hela världen har så smått börjat återinföra mjölkbanker.
Hur fungerar en bröstmjölksbank?
Mjölkbankerna tillhandahåller steriliserade flaskor och etiketter, och en del erbjuder även bröstpumpar. Mjölken från varje donerande mamma behandlas separat på banken. När mjölken har kontrollerats och pastöriserats för att eliminera bakterier kan den ges till barn som behöver den.
Kan vem som helst som ammar donera mjölk?
Mjölkbanker tar endast emot mjölk från friska mammor med barn under sex månader som ännu inte är avvanda.
Om du vill donera mjölk får du genomgå en undersökning för att kontrollera att du inte har några infektioner som kan överföras med din mjölk.
Personalen på mjölkbanken ställer också frågor om huruvida du har några hälsoproblem och om du regelbundet tar några läkemedel, inklusive naturläkemedel. De kan också fråga om du dricker fler än två standardenheter alkohol per dag och hur mycket koffein du normalt konsumerar. Att du har hälsoproblem, tar läkemedel eller dricker små mängder alkohol eller kaffe är inte nödvändigtvis ett hinder för att donera bröstmjölk, men mjölkbanken gör allt de kan för att se till att mjölken som du donerar är säker för barnet som får den.
Fråga om vilka möjligheter det finns för att donera mjölk i din stad!