Forskning som stödjer bröstmjölkens betydelse under corona
Medela anordnade nyligen ett virtuellt rundabordssamtal där åtta ledande experter inom amning, laktation, immunologi och virologi delade med sig av sina kunskaper om coronapandemins inverkan på amning på global nivå. Medela stod som värd för samtalet, och deltog gjorde Lars Bode, Riccardo Davanzo, Donna Geddes, Janis Müller, Hans van Goudoever, Rebecca Powell, Virginie Rigourd, Diane Spatz och Ann Yates som delade med sig av sina expertobservationer, sin forskning och sina rekommendationer för att stödja ammande mammor och läkare under pandemin.
Forskningshöjdpunkter:
- Forskning från professor Lars Bode om bröstmjölk från kvinnor med covid-19-infektion visade att ”överföring från mamman till barnet via bröstmjölk är osannolik”. Hans forskning visar att bröstmjölk är säker och fortfarande det bästa sättet att förse barn med de näringsämnen och det stärkta immunförsvar de behöver för att må bra.
- Janis Müller, PhD, observerade under sin forskning på ämnet att trots att man hittade RNA-virus i bröstmjölk så hittade man inget replikationskompetent virus, och han uppger också att han inte känner till någon publikation som bekräftar förekomsten av aktivt virus i bröstmjölk.
- Forskarassistent Rebecca Powells forskning på immunsvaret i bröstmjölk efter återhämtning från covid-19 verkar tyda på att ”de allra flesta mammor har ett kraftfullt antikroppssvar mot SARS-CoV-2 i sin bröstmjölk och att detta […] skulle kunna neutralisera viruset”.
- Ny forskning från dr Johannes B van Goudoevers team vid Amsterdams universitet bekräftar att bröstmjölk från mammor som har återhämtat sig från covid-19 innehåller betydande mängder IgA (virala antikroppar) mot SARS-Cov-2 både före och efter pastörisering.
Detta stödjer resultaten från forskarassistent Rebecca Powell och förstärker värdet och säkerheten hos bröstmjölk som en högeffektiv och billig medicinsk åtgärd för både friska och sårbara barn. Forskningsteamet vid Amsterdams UMC Universitair Medische Centra föreslår vidare att bröstmjölk kan användas för att skydda högriskgrupper så som boende på vårdinrättningar och vårdpersonal i frontlinjen. - Doktor Virginie Rigourd delade med sig av sina erfarenheter av ökade bröstmjölksdonationer under nedstängningen i Frankrike och sitt arbete med att säkerställa att sårbara barn får tillgång till bröstmjölk. Både hennes publikation och Carina Conzelmanns publikation i samarbete med Janis Müller beskriver hur SARS-CoV-2 kan inaktiveras med hjälp av Holder-pastörisering (d.v.s. 62,5 °C i 30 min).
Ytterligare forskning och en sammanfattning av detta givande rundabordssamtal kommer att publiceras längre fram.