Hur du matar ditt barn med utpumpad bröstmjölk: få svar på dina frågor

När kan du börja ge ditt barn utpumpad bröstmjölk? Vilket är det bästa sättet att göra det på? Och bör du oroa dig över ”tuttförvirring”? Vi svarar på dina frågor om matning med utpumpad mjölk

Feeding your baby expressed milk

När ska jag börja ge mitt barn utpumpad mjölk?

Om ditt barn är friskt och amningen går bra så behöver du inte skynda med att ge det utpumpad mjölk. Under de fyra första veckorna jobbar du och ditt barn tillsammans för att initiera och bygga upp din mjölkproduktion medan barnet lär sig att amma effektivt. Det finns inte mycket vetenskapliga fakta om detta,1 men man tror att onödig introducering av flaska under den kritiska första månaden kan störa etableringen av mjölkproduktionen.

Men om ditt nyfödda barn av någon anledning har svårt att ta suggrepp eller suga ska du börja pumpa bröstmjölk så snart som möjligt efter förlossningen. Läs våra artiklar om att komma till rätta med problem under den första veckan och att ge bröstmjölk till för tidigt födda barn eller barn med särskilda behov för att få råd, och vänd dig även till din vårdpersonal.

Hur ger jag mitt barn utpumpad bröstmjölk?

Det finns ett antal olika matningslösningar som utformats av experter och som kan hjälpa dig att ge ditt barn utpumpad mjölk, beroende på dina och barnets behov.

Medelas innovativa napp Calma gör till exempel att mjölken bara flödar om barnet skapar ett vakuum genom att suga. Det innebär att barnet kan äta från flaskan genom att använda samma teknik, tungrörelser och käkrörelser som de skulle göra vid bröstet.2,3 Calma har utvecklats i samarbete med experter från University of Western Australia och gör det möjligt för barnet att suga, svälja, pausa och andas precis som det gör när det ammar.4 Calma bibehåller barnets naturliga sugbeteende och är utformad för att göra det lättare att växla till och från matning med flaska.

Medela tillverkar även traditionella flasknappar i två flödesversioner. Alla våra nappar kan fästas direkt på flaskorna som du använder för att pumpa ur mjölk i, vilket minimerar spill.

Om ditt nyfödda barn behöver utpumpad mjölk men du inte vill ge det flaskan förrän det har vant sig att amma kan du använda en matningsbägare som utformats för kortvarig matning. Detta gör att barnet kan smutta på mjölken eller lapa i sig den – var försiktig för att undvika spill! Det är en god idé att ha vårdpersonal till hands första gången du använder en matningskopp för att se till att ni båda får grepp om hur ni ska göra.

För barn som behöver tillskott av utpumpad bröstmjölk utöver den vanliga amningen kan ett tillmatningssystem (SNS) vara till hjälp. Systemet har en tunn, flexibel matningssond som kan fästas vid bröstvårtan så att du kan ge ditt barn utpumpad mjölk när du ammar. Det gör att barnet kan stanna kvar längre vid bröstet, vilket stimulerar dina bröst ytterligare så du kan upprätthålla din mjölkproduktion, och det hjälper också barnet att lära sig hur det ska amma. Det kan även vara användbart för mammor med låg mjölkproduktion eller mammor som har adopterade barn eller surrogatbarn.

Om ditt barn inte kan skapa det sug som krävs för att amma – kanske på grund av ett handikapp, en medfödd sjukdom eller svaghet – kan du prova att använda en matningsnapp som utformats för barn med särskilda behov. Det gör det möjligt för barn som inte kan suga att äta med hjälp av varsam kompression.

Vilket är det bästa sättet att introducera flaska på?

Om amningen går bra och du har bestämt att det är rätt tid att ge ditt barn en flaska med utpumpad mjölk, följ då dessa tips:

Ta god tid på dig

Vänta inte tills den stora utekvällen eller första dagen tillbaka på jobbet för att introducera flaskan för ditt barn. Börja ett par veckor i förväg med att göra ett försök med en liten mängd utpumpad mjölk, på ett avslappnat och lugnt sätt. Bygg gradvis upp mängden för att till slut ge en hel matning med utpumpad bröstmjölk från flaska.

Välj rätt stund

Första gången du ger ditt barn en flaska med utpumpad mjölk ska barnet helst vara piggt, men inte för hungrigt, så att det kan slappna av så mycket som möjligt.

Delegera matningsuppgifter

Ditt barn kan känna sig förvirrat eller frustrerat när du ger det flaskan eftersom det har vant sig vid ditt bröst. Det kan vara lättare om någon annan ger barnet flaskan till en början, och det kan också underlätta om du inte är i rummet för att barnet inte ska se eller känna lukten av dig.

Inte för varm, inte för kall

Ditt barn kan ha lättare att ta den utpumpade mjölken om den håller kroppstemperatur, det vill säga omkring 37 °C.

Doppa och smutta

Försök med att doppa flasknappen i lite utpumpad mjölk innan du ger den till barnet, så att den smakar och luktar av din bröstmjölk. Stimulera sedan försiktigt barnets överläpp med nappen för att uppmuntra det att öppna munnen.

Ställning vid flaskmatning

Mata ditt barn när det visar tecken på hunger och håll det i famnen i en halvsittande ställning. Mata aldrig barnet med flaskan när det ligger på rygg, och låt inte barnet mata sig självt med en uppallad flaska eftersom det finns risk att det sätter i halsen. Följ barnets rytm och pausa så många gånger som krävs – du kan även byta sida under amningen.

Ha tålamod

Oroa dig inte om barnet inte tar flaskan direkt – det kan krävas flera försök. Om det stöter bort flaskan eller blir upprört, trösta det och vänta i några minuter innan du försöker på nytt. Om det fortfarande inte vill dricka från flaskan, vänta några minuter till och amma det sedan som vanligt. Försök igen med flaskan vid en annan tidpunkt på dagen.

Hur mycket utpumpad mjölk ska jag ge mitt barn?

Alla barn är olika. Forskning har visat att barn i åldrarna en till sex månader kan dricka så lite som 50 ml under ett matningstillfälle och så mycket som 230 ml. Börja med att förbereda en flaska med ungefär 60 ml, och se sedan om barnet behöver en större eller mindre mängd. Du kommer inom kort att lära dig hur mycket barnet behöver – men tvinga aldrig barnet att dricka hela flaskan. 

Hur kan jag se till att flaskmatning är säkert för mitt barn?

Rengör och desinficera alltid bröstpumpsetet och flaskorna enligt instruktionerna, och tvätta händerna innan du pumpar, hanterar mjölken eller matar ditt barn. Följ våra riktlinjer för förvaring och upptining av din utpumpade mjölk på ett säkert sätt.

Om du ska värma upp mjölken, placera mjölkflaskan i en skål med varmt vatten eller i en värmare eller håll den under rinnande varmvatten (max 37 °C). Värm aldrig upp bröstmjölk i mikrovågsugn eller på en spisplatta.

Kommer mitt barn att klara av att byta från bröst till flaska?

Mammor oroar sig ibland över att barnet ska vänja sig vid den konstgjorda nappen och ha svårt att återgå till amning om de introducerar flaskan för tidigt. Andra oroar sig över det motsatta – att om barnet inte vänjer sig vid flaskan vid ett tidigt skede så kommer det inte heller att vänja sig senare. Båda dessa problem brukar kallas för ”tuttförvirring”.

Experterna har skilda åsikter om huruvida tuttförvirring är ett faktiskt problem.1 Att suga mjölk från en traditionell flasknapp som inte kräver att vakuum skapas är självklart lättare för barnet än att suga från mammas bröstvårta, eftersom mjölken flödar friare och gravitationen gör saker och ting lättare. Vissa barn verkar föredra antingen bröstet eller flaskan, och växlar aldrig fram och tillbaka, medan många andra barn gärna tar både och. 

Om du har svårt att mata ditt barn med utpumpad bröstmjölk efter att ha testat olika metoder, vänd dig till en amningsrådgivare eller amningsspecialist.

Relaterade produkter
Medela SoftCup avancerad matningssked SoftCup

SoftCup är utmärkt för kortvarig matning av barn med sugproblem. Det mjuka, skedformade munstycket gör matningen enkel och skonsam. Det är enkelt att hålla koll ...