Vad är mogen bröstmjölk?

Din bröstmjölk mognar fullt ut när ditt barn når ungefär fyra veckors ålder. Från och med nu kommer bröstmjölkens sammansättning inte att förändras så mycket – såvida inte ditt barn behöver extra skydd

Mature milk for mum and baby

Din bröstmjölk börjar mogna efter ungefär två veckor, men den har inte mognat fullt ut förrän ditt barn är ungefär fyra veckor gammalt. Från och med nu är mjölkens sammansättning mer eller mindre stabil och genomgår inte längre några dramatiska förändringar som under den första månaden.

Mogen mjölk är levande

Så snart din mjölk har mognat börjar innehållet av vissa komponenter som skyddar ditt barn mot bakterieinfektioner och virusinfektioner att öka.1 Det är troligtvis ingen tillfällighet att detta stadium i bröstmjölksproduktionen sammanfaller med tiden då ditt barn börjar greppa föremål och sätta dem i munnen.

Men den största förändringen sker om du eller ditt barn råkar ut för en infektion. Då ökar andelen vita blodkroppar i din mjölk snabbt för att bekämpa infektionen.2

Bröstmjölk i alla stadier, inklusive mogen mjölk, är en levande vätska. Även om vi visste exakt vad bröstmjölk är gjord av och vad alla dessa ingredienser gör (något som forskarna fortfarande arbetar med) så skulle vi ändå inte kunna reproducera den, eftersom bröstmjölken är individuell hos varje mamma och anpassad för just hennes barn.

– Bröstmjölk är gjord av beståndsdelar som förs till dina bröst via blodet. De mjölkproducerande cellerna extraherar de beståndsdelar de behöver – och de är rätt så kräsna med vad de vill ha! förklarar professor Peter Hartmann, expert inom bröstmjölksproduktion vid University of Western Australia.

Bröstmjölk är näring, skydd, kroppsuppbyggare och smakformare, allt i ett. Din kropp producerar den sammansättning ditt barn behöver helt av sig själv – du behöver aldrig tänka på det.

Skillnaden mellan förmjölk och eftermjölk

Vid början av varje amningstillfälle ser din mogna mjölk tunnare ut. Detta kallas vanligtvis för förmjölk. I takt med att du ammar ökar fetthalten i mjölken gradvis, och kallas då för eftermjölk.

– Fetthalten har att göra med hur pass tömt bröstet är, förklarar professor Hartmann. Fetthalten ökar under amningen, fram till ungefär trettio minuter efter amningen och minskar sedan när bröstet återfylls. Fettkoncentrationen i förmjölk och eftermjölk beror på hur pass mycket mjölk som barnet har tagit från bröstet. Det innebär att förmjölken vid en särskild tidpunkt på dagen kan ha en högre fetthalt än eftermjölken vid en annan tidpunkt på dagen.

– När mammans bröstmjölk har mognat innehåller den ungefär samma mängd fett under ett helt dygn oavsett hur ofta barnet ammar, tillägger han.  

Mogen mjölk är mer än bara näring

Fastän ditt barn behöver börja äta fast föda när det är ungefär sex månader gammalt, kan bröstmjölk fortfarande utgöra hälften av barnets kaloriintag – vid sidan av annan föda – ända in i tvåårsåldern.3 Och din fantastiska bröstmjölk fortsätter att vara så mycket mer än bara näring.

– Vi tror att däggdjur till en början avsöndrade mjölk för att skydda sina ungar, och den näringsmässiga funktionen utvecklades senare, förklarar professor Hartmann. Så de flesta av mjölkens beståndsdelar som spelar en näringsmässig roll har på sätt och vis även skyddande egenskaper. Det innebär att det finns mycket värdefullt i bröstmjölk, men det gör det hela mycket mer komplicerat när man ska forska kring det!

Han ger några exempel: Alfa-laktalbumin, det huvudsakliga proteinet i bröstmjölk, har antibakteriella egenskaper och hjälper till att stimulera ditt barns immunsystem.4 Laktoferrin, ett protein som transporterar runt järn i kroppen, har även svampdödande effekt.5 Och fettsyrorna i bröstmjölk har virushämmande och bakteriehämmande egenskaper.6

Mage, immunsystem och utveckling av hjärnan

All mjölk innehåller sockerarten laktos, men bröstmjölk innehåller också över 200 oligosackarider.7 Dessa komplexa sockerarter hjälper till att skapa och underhålla en frisk mage och utveckla immunsystemet. Komjölk och mjölkersättning innehåller bara en bråkdel av dessa oligosackarider, och forskarna arbetar fortfarande med att försöka förstå deras roll.8

All mjölk innehåller också fett, men fettblandningen i mogen bröstmjölk är komplex på ett unikt sätt. Våra hjärnor är mer komplicerade än hjärnorna hos andra djur, och så mycket som halva hjärnan hos människan är uppbyggd av fett.9 Det är därför logiskt att vi behöver skräddarsydda fetthaltiga ingredienser för att hjälpa till att bygga upp denna komplexitet.10

Människor föds vid ett tidigt stadium i utvecklingen jämfört med andra däggdjur, men under de första sex månaderna nästan fördubblas vår hjärnmassa.11 Det är därför naturligt att vi behöver mer skydd och näring som bygger upp hjärnan under de första månaderna och åren.

”Din bröstmjölk är alltid bättre för ditt barn än någon mjölk du kan köpa i butikerna”

Proteiner är komplexa molekyler som har många viktiga hälsofrämjande funktioner. Vissa agerar som byggstenar för tillväxt och reparation, medan andra hjälper till att få igång de viktiga kemiska reaktionerna som sker i våra kroppar. Din mogna bröstmjölk innehåller mer än 1 000 olika proteiner12 som stödjer ditt barns hjärna och immunsystem, samt hjälper det att växa.13

Mogen bröstmjölk är även rik på mikronäringsämnen: vitaminer, mineraler och spårämnen, bland annat kalcium och kadmium, som stödjer barnets utveckling och välmående. Balansen mellan dessa näringsämnen ändras under dagens gång för att tillgodose barnets behov.14

Du kanske är förvånad över vissa av beståndsdelarna i din bröstmjölk. – Mogen mjölk har en hög kolesterolhalt. Den innehåller även höga halter av socker, i form av den enkla kolhydraten laktos. Andelen protein däremot är extremt låg – den utgör bara 7 till 8 % av ett ammande barns energiintag, jämfört med omkring 12 % när barnet är äldre, avslöjar professor Hartmann. Det är inte direkt lämpligt för en vuxen människas behov, men för ett barn är det idealiskt – och det visar att bröstmjölken är skräddarsydd för barnens behov.

Ingredienserna i bröstmjölk kan inte kopieras

Vissa element i mogen bröstmjölk kan inte återskapas eftersom de är unika för just din kropp. Nästan en tredjedel av alla goda bakterier i ditt barns tarmar kommer från din bröstmjölk och ytterligare 10 % från själva huden på bröstet.15 

Bröstmjölk innehåller även stamceller – ”mirakelcellerna” som kan förnya sig själva och omvandlas till andra typer av celler.16 Forskare försöker fortfarande förstå stamcellernas funktion i mjölken och för ditt barns utveckling.

Det finns även hormoner i mogen mjölk, till exempel hormoner som hjälper till att styra barnets aptit och sättet som barnets kropp bearbetar insulin.17 Detta kan vara en anledning till att barn som ammades när de var små löper en mindre risk att bli överviktiga än barn som matades med mjölkersättning.18

Och eftersom maten du äter påverkar smaken på din bröstmjölk betyder det att ditt barn får prova på olika smaker varje dag19 – ännu en sak som inte kan återskapas i mjölkersättning.

– Skillnaden mellan bröstmjölk och mjölkersättning är enorm. Det skulle ta en hel dag att gå igenom skillnaderna mellan de olika mjölksorterna och svårigheterna med att på artificiell väg försöka tillverka mjölk för barn. Till exempel kan koncentrationen av salt i komjölken som används för att tillverka mjölkersättning vara giftig för barn, så därför måste mjölkersättning genomgå en omfattande bearbetningsprocess, säger professor Hartmann.

– Oavsett hur länge du fortsätter att amma är din bröstmjölk alltid bättre för ditt barn än någon mjölk du kan köpa i butikerna eller som forskare kan skapa på laboratoriet. Det är också ett väldigt praktiskt och kostnadseffektivt sätt att mata ditt barn på, och har fantastiska hälsofördelar för dig och för ditt lilla barn.”

När det handlar om att mata ditt barn är modersmjölken verkligen crème de la crème.

Vill du veta mer? Läs vår kostnadsfria e-bok Bröstmjölkens fantastiska funktioner

Referenser

1 Gao X et al. Temporal changes in milk proteomes reveal developing milk functions. J Proteome Res. 2012 Jul 6;11(7):3897-907.

2 Hassiotou F et al. Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breastmilk. Clin Transl Immunology. 2013;2(4):e3.

3 Dewey KG et al. Breast milk volume and composition during late lactation (7-20 months). J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1984;3(5):713-720.

4 Lönnerdal B, Lien EL. Nutritional and physiologic significance of α-lactalbumin in infants. Nutr Rev. 2003;61(9):295-305.

5 Andersson Y et al. Lactoferrin is responsible for the fungistatic effect of human milk. Early Hum Dev. 2000;59(2):95-105.

6 Gardner AS et al. Changes in fatty acid composition of human milk in response to cold-like xymptoms in the lactating mother and infant. Nutrients. 2017;9(9):1034.

7 Moukarzel S, Bode L. Human milk oligosaccharides and the preterm infant: A journey in sickness and in health. Clin Perinatol 2017; 44(1):193–207.

8 Jantscher-Krenn E, Bode L. Human milk oligosaccharides and their potential benefits for the breast-fed neonate. Minerva Pediatr. 2012;64(1):83-99.

9 Chang CY et al. Essential fatty acids and human brain. Acta Neurol Taiwan. 2009 Dec;18(4):231-241.

10 TED. TEDWomen: What we don’t know about mother’s milk [Internet]. New York, NY, USA: TED Conferences LLC; 2016. [Accessed 26.03.2018]. Available from www.ted.com/talk/katie_hinde_what_we_don_t_know_about_mother_s_milk/reading-list

11 Dekaban AS. Changes in brain weights during the span of human life: relation of brain weights to body heights and body weights. Ann Neurol. 1978;4(4):345-356.

12 Beck KL et al. Comparative proteomics of human and macaque milk reveals species-specific nutrition during postnatal development. J Proteome Res. 2015;14(5):2143-2157.

13 Lönnerdal B. Infant formula and infant nutrition: bioactive proteins of human milk and implications for composition of infant formulas. Am J Clin Nutr. 2014;99(3):712S-717S.

14 Karra MV, Kirksey A. Variation in zinc, calcium, and magnesium concentrations of human milk within a 24-hour period from 1 to 6 months of lactation. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1988;7(1):100-106.

15 Pannaraj PS et al. Association between breast milk bacterial communities and establishment and development of the infant gut microbiome. JAMA Pediatr. 2017;171(7):647-654

16 Hassiotou F et al. Breastmilk is a novel source of stem cells with multilineage differentiation potential. Stem Cells. 2012;30(10):2164-2174.

17 Savino, F et al. Breast milk hormones and their protective effect on obesity. Int J Pediatr Endocrinol. 2009;2009:327505.

18 Horta BL et al. Long-term consequences of breastfeeding on cholesterol, obesity, systolic blood pressure and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Acta Paediatr. 2015;104(467):30-37.

19 Mennella JA et al. Prenatal and postnatal flavor learning by human infants. Pediatrics. 2001;107(6):E88.