6 oumbärliga amningshjälpmedel till förlossningsväskan

Packar du BB-väskan inför förlossningen? Glöm inte att ta med dig amningshjälpmedel som gör att du och ditt barn kan börja amningen på rätt sätt.

What to pack for maternity bag

Checklista för förlossningsväskan

BB-väskan är klar, du har packat ner små sparkdräkter, avslappnande musik, tandborste, duschartiklar och kläder för hemresan – men har du även packat ner produkter som hjälper dig med amningen? Med rätt plagg och tillbehör får du det extra stöd du behöver för det som är viktigast – dina bröst och ditt barn. Lägg till några förslag från vårt galleri i checklistan för förlossningsväskan – och lycka till med starten på din amningsresa!

1: Amnings-BH:ar och amningslinnen

Du kommer att behöva amnings-BH:ar eller amningslinnen i mjukt tyg och utan byglar som skaver, eftersom brösten snart kan bli väldigt ömma. Köp gärna någon storlek större eftersom dina bröst lär växa ytterligare när mjölken börjar rinna till. Och väljer du modeller med enhandsgrepp så blir det lättare att hålla barnet i famnen med den andra handen.

– Jag köpte amningslinnen med spännen som gick snabbt att lossa, så att mitt barn kunde nå bröstet lättare. De är utrustade med stödjande foder på insidan som ger god avlastning, och de var bekvämare än alla andra BH:ar jag provade. Peggy, enbarnsmamma, Schweiz.

What to pack for maternity bag: nursing bras and vests

2: Amnings- eller BH-inlägg

Bröstmjölksläckage är inte något vanligt problem under de första amningsdagarna eftersom mjölken inte har runnit till ordentligt än. Det är ändå en god idé att packa ner ett par absorberande BH-inlägg ifall den första bröstmjölken, colostrum, läcker från bröstvårtorna. BH-inlägg för engångsbruk är praktiska att ha både på sjukhuset och när du kommer hem.

What to pack for maternity bag: nursing or breast pads

3: Amningsnattkläder

Packa ner nattlinnen eller pyjamas som är mycket bekväma och som gör det enkelt för barnet att komma åt brösten. Många mammor väljer även att bära en bekväm amnings-BH under natten som stöder brösten och håller BH-inläggen på plats.

– Jag bar stretchiga BH-toppar under natten. Det var enkelt att dra upp dem för att amma på natten och de höll BH-inläggen på plats. Julie, enbarnsmamma, Storbritannien.

What to pack for maternity bag: Breastfeeding nightwear

4: Amningstoppar och amningsklänningar

Välj plagg som gör det enkelt och bekvämt för barnet att amma och som samtidigt har gott om plats för din mage efter förlossningen och för dina nu större bröst. Specialutformade amningstoppar och amningsklänningar med diskreta flikar, slitsar eller draperingar underlättar amningen, särskilt under de första dagarna.

– Amningsklänningar eller amningstoppar som är enkla att använda och som inte kräver att du bär BH är helt oumbärliga. Jag tyckte att de var väldigt bekväma precis efter förlossningen. Amy, tvåbarnsmamma, Australien.

What to pack for maternity bag: Nursing tops and dresses

5: Lanolin

Ömma bröstvårtor är vanligt under de första amningsdagarna, packa därför ner bröstvårtskräm med lanolin som lindrar och återfuktar irriterad hud. Rent lanolin är giftfritt och hypoallergent och behöver därför inte tvättas bort innan du ammar.

– Det bästa i BB-väskan var bröstvårtskräm med lanolin – och vetskapen, enligt vad vänner har berättat, att fastän amning kan vara tufft i början så blir det snart mycket enklare. Katie, tvåbarnsmamma, Storbritannien.

What to pack for maternity bag: lanolin cream

6: Amningsskydd eller amningsförkläde

Det kan vara en bra idé att packa ner ett amningsskydd, amningsförkläde eller en amningssjal också om du tycker att det är obekvämt att amma när du har besök. På så sätt får du lite avskildhet medan du ammar. 

– När jag fick mitt andra barn skaffade jag ett amningsskydd med rund halsringning, jag kände mig så mycket bättre till mods eftersom jag slapp amma med bara bröst. Gina, tvåbarnsmamma, Tyskland.

What to pack for maternity bag: Breastfeeding cover or apron

Andra amningstillbehör som kan vara användbara före förlossningen

Det är en god idé att ta reda på om det finns en kvalificerad amningsrådgivare på sjukhuset eller förslossningskliniken. Om så inte är fallet, skaffa kontaktuppgifter till en lokal amningsrådgivare eller amningsspecialist före förlossningen så att du är förberedd vid potentiella amningsproblem.

Det är även en god idé att du innan förlossningen skaffar tillbehör som underlättar amning i hemmet, så du slipper gå i affärer med ett nyfött barn.

En halvmåne- eller U-formad amningskudde kan underlätta och göra amningen mer bekväm när du väl är hemma med ditt nyfödda barn. Du kanske även får ta med dig en kudde till sjukhuset, men om inte, finns det kanske någon du kan låna på sjukhuset. – Mitt första barn föddes med kejsarsnitt, och jag använde U-formade amningskuddar som gjorde amningen bekväm. Gina, tvåbarnsmamma, Tyskland.

Vissa mammor tycker även att svalkande hydrogelinlägg kan verka lindrande de första dagarna efter förlossningen, i synnerhet när mjölken börjar rinna till.

*Produkterna på bilderna kanske inte är tillgängliga i ditt land.

What to pack for maternity bag: other breastfeeding accessories