Amningen och anknytningen till ditt nyfödda barn

I månader har du föreställt dig hur det kommer att kännas när du möter ditt nyfödda barn – men nu är väntan över. De första amningsveckorna är en speciell tid när du och barnet börjar lära känna och knyta an till varandra.

Getting to know your newborn baby

När ditt barn är fött kan du känna dig överväldigad av kärlek och en stark vilja att skydda barnet. Men oroa dig inte om det inte sker omedelbart – hur du skapar en relation till barnet är din individuella upplevelse. Det tar tid att lära känna sitt nyfödda barn, och den känslomässiga relationen utvecklas och stärks genom att man tar hand om barnet.

Det viktigaste för båda föräldrarna är att vänja sig vid att ta hand om det nyfödda barnet – att vara nära barnet, prata med barnet och hålla om det. Detta ökar ditt självförtroende som förälder och ger dessutom barnet en fin start på livet, känslomässigt, fysiskt och mentalt, och sist men inte minst så underlättar det amningen.

Hud-mot-hud-kontakt med ditt barn

Du har antagligen hört talas om hur viktigt hud-mot-hud-kontakt är, dvs. att du håller ditt barn (iklädd endast blöja) mot ditt bara bröst (vid behov med en tunn filt eller tröja över er för att hålla er varma). Tidig hud-mot-hud-kontakt, helst inom en timme efter födseln, hjälper till att aktivera hormoner som gör att ditt barn söker sig till ditt bröst och börjar suga på din bröstvårta.1 En studie har visat att hos nyfödda som hålls i hud-mot-hud-position i mer än femtio minuter är sannolikheten att de ammar spontant åtta gånger större.2 Hud-mot-hud-kontakt är emellertid inte bara bra under den där första timmen. Det är något av det bästa du kan erbjuda ditt barn när det behöver tröstas och lugnas, och det hjälper också till att öka din mjölkproduktion.

Hud-mot-hud-kontakt har många andra fördelar för ditt barn; bland annat reglerar det barnets hjärtslag och andning och håller barnets temperatur och blodsockerhalt vid rätt nivå.3 Om du av någon anledning inte kan vara med ditt barn direkt efter födseln så uppmuntras din partner att ha hud-mot-hud-kontakt med barnet för att ge det alla dessa fördelar och för att barnet ska känna sig säkert, älskat och varmt tills du är redo att hålla det.

Oxytocin: väsentligt för amningen och för att stärka relationen till ditt barn

Att anpassa sig till moderskapet kan vara överväldigande, men visste du att den där värdefulla hud-mot-hud-kontakten har en lugnande inverkan både på dig och ditt barn?

Vid hud-mot-hud-kontakt frigörs en kraftfull blandning av lugnande hormoner i din kropp, bland annat oxytocin – som ofta kallas för ”kärlekshormonet” eller ”kramkemikalien”. Detta smarta hormon frigörs varje gång du är nära ditt barn, och till och med när du luktar eller tänker på det, och hjälper dig att anpassa dig till moderskapet på många olika sätt. Det förstärker ditt ”moderliga beteende” som uttrycks som smekningar, mer ögonkontakt och kärleksfull samtalston.4

Oxytocin har även ångestdämpande och antidepressiva egenskaper, och kan hjälpa till att minska risken för förlossningsdepression.5 Man tror även att frigörandet av oxytocin i ett tidigt stadium förbereder din hjärna för amningen och också stimulerar brösten till att börja producera mjölk.6

Ett annat hormon som frigörs i din kropp är betaendorfin, som är ett hormon som uppmuntrar dig att reagera på ditt barns behov. Viljan att lugna ditt barn när det gråter kan kännas överväldigande ibland – och det är alltså en helt normal modersinstinkt. Betaendorfin framkallar även en känsla av välbefinnande och lugn.3  

Hur ser ditt nyfödda barn ut?

Du kommer antagligen att tycka att ditt barn är det vackraste barn du någonsin har sett, men faktum är att nyfödda barn kan vara lite hoptryckta, mörbultade, skrynkliga och ha ett aningen spetsigt huvud efter förlossningen – särskilt om förlossningstång eller sugklocka har använts för att underlätta förlossningen.

Ditt barn kan också ha så kallade "storkbett" på huden – röda märken som försvinner inom ett par månader – och barnets händer och fötter kan också vara blåaktiga. Detta är helt normalt.

Under de nästkommande dagarna blir barnets hud slätare, huvudet blir rundare och fostertalgen försvinner (det tjocka, vita sekretet som skyddar barnets hud i livmodern). Fostertalgen fungerar som en naturlig fuktighetskräm och ska inte tvättas bort.

Under de första dagarna behöver du inte bada barnet, utan bara duscha av barnets huvud, rumpa och könsorgan (såvida det inte bajsar så pass mycket att det behöver tvättas av, förstås).

Om du helammar ditt barn kan tvätten av barnet vara en fin stund där din partner kan stärka sin relation till barnet och känna sig mer involverad. Den kvarvarande delen av navelsträngen faller vanligtvis av inom de första två veckorna. Den kanske inte ser så snygg ut, men så länge den hålls ren och torr så bör det inte uppstå några problem.

Skapa ögonkontakt med ditt barn

Ditt barn kan se svart, vitt och grått från och med födseln (vid ungefär tre månaders ålder kommer även andra färger att bli tydligare)7 och barnet kan bara se föremål som är max 25 centimeter bort. Det är tillräckligt nära för att ditt barn ska kunna se ditt ansikte när det ammar – och kanske även ha ögonkontakt med dig under några ögonblick. Under de första dagarna kommer ditt barn att amma mycket ofta, så du kommer att få uppleva denna nära kroppskontakt många gånger om dagen.

Använd rösten för att stärka er relation

Hörseln hos fullgångna barn är välutvecklad. Foster reagerar på ljud så tidigt som vid nittonde graviditetsveckan.8 Det har också visat sig att nyfödda föredrar sin mammas röst9 framför andra röster, och att de känner igen melodier som de hörde medan de fortfarande låg i livmodern.10

Genom att prata lugnt med ditt nyfödda barn bygger du upp en tvåvägsrelation som är viktig för barnets framtida sociala utveckling.11 Du kan prata om vad som helst, till exempel om vem som kommer på besök eller vad ni kan se från fönstret – det spelar faktiskt ingen roll, nyfödda är en uppmärksam publik!

– Varje gång jag gick ut en runda med Iris under de första veckorna, brukade jag peka på vad jag kunde se – träd, blommor, barn som lekte, säger Anna, enbarnsmamma från Storbritannien. 

Att sjunga är också ett bra sätt att stärka relationen,12 även om din sångröst inte är den bästa: – När min dotter Leni var liten brukade jag sjunga för henne under blöjbytet, säger Charlotte, enbarnsmamma från Storbritannien. Nu är hon arton månader gammal och jag sjunger fortfarande samma sånger, vanligtvis innan det är läggdags, vilket hon älskar eftersom det är lugnande sånger som hon känner igen.

Beröringens kraft

Beröring är oerhört viktigt för ditt barn. Att krama, smeka och vagga ditt barn är utmärkta sätt att lugna ned det, få det att känna sig tryggt13 och få igång flödet av oxytocin. Och visste du att nyfödda barn redan kan gripa tag om föremål? Prova att peta barnet i handflatan eller kittla lite under fötterna och ser hur det reagerar.

– Vivienne och Marcus älskade när jag masserade deras fötter när de var nyfödda, och jag gör det än i dag när de ska gå och lägga sig. Jag höll dem i min famn så ofta jag kunde, det var ett underbart sätt att stärka vår relation, säger Rachelle, tvåbarnsmamma från Australien.

Dee, enbarnsmamma från Sydafrika, bar sitt nyfödda barn i en bärsjal och fann att det var ännu ett bra sätt att skapa en anknytning mellan henne och barnet, och det hade även andra fördelar: – Det hjälpte mig verkligen att etablera amningen. Hon är 17 månader gammal nu och tycker fortfarande om närheten hon känner när jag bär henne i sjalen.

Lockad av din lukt

Ditt nyfödda barns luktsinne är välutvecklat och spelar en väsentlig roll för att ni ska kunna stärka er relation. Efter födseln attraheras ditt barn av lukten hos dina bröst – forskarna tror att det beror på att Montgomery-körtlarna (de små knölarna på dina vårtgårdar, det mörkare hudområdet runt bröstvårtan) utsöndrar en olja påminner om lukten hos fostervatten, som är välbekant för barnet.14

Ditt barn känner även igen din kroppslukt och kan till och med skilja mellan lukten av din bröstmjölk och en annan mammas bröstmjölk.15 Och när ni kelar med och luktar på varandra leder det även till att oxytocinet flödar, vilket som vi redan har nämnt också underlättar amningen och stärker er relation.

Sist men inte minst ska man inte glömma att alla mammor och barn är olika, och att det tar tid att lära känna varandra. Kontakta vårdpersonal om du har några frågor eller oroar dig för något.

Referenser

1 Klaus M. Mother and infant: early emotional ties. Pediatrics. 1998;102(E1):1244-1246. 

2 Gómez AP et al. Kangaroo method in delivery room for full-term babies. An Esp Pediatr. 1998;48(6):631-633.

3 Crenshaw JT. Healthy birth practice #6: Keep mother and baby together—It’s best for mother, baby, and breastfeeding. J Perinat Educ. 2014;23(4):211-217.

4 Britton JR et al. Breastfeeding, sensitivity, and attachment. Pediatrics. 2006;118(5):e1436-1443. 

5 Kim S et al. Oxytocin and postpartum depression: delivering on what's known and what's not. Brain Res. 2014;1580:219-232. 

6 Uvänas-Moberg K, Prime DK. Oxytocin effects in mothers and infants during breastfeeding. Infant. 2013;9(6):201-206.

7 Franklin A, Davies IR. New evidence for infant colour categories. Br J Dev Psychol. 2004;22(3):349-377. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.456.5409&rep=rep1&type=pdf

8 Hepper PG, Shahidullah BS. The development of fetal hearing. Arch Dis Child. 1994;6(3):F81-87.

9 Lee GY, Kisilevsky BS. Fetuses respond to father's voice but prefer mother's voice after birth. Dev Psychobiol. 2014;56(1):1-11.

10 Partanen E et al. Prenatal music exposure induces long-term neural effects. PLoS One. 2013;8(10):e78946.

11 Kirk E et al. A longitudinal investigation of the relationship between maternal mind‐mindedness and theory of mind. Br J Dev Psychol. 2015;33(4):434-445.

12 de l'Etoile SK. Infant behavioral responses to infant-directed singing and other maternal interactions. Infant Behav Dev. 2006;29(3):456-470.

13 Moore ER et al. Early skin-to-skin contact for mothers and their healthy newborn infants. Cochrane Database Syst Rev. 2012;5(3).

14 Doucet S et al. The secretion of areolar (Montgomery's) glands from lactating women elicits selective, unconditional responses in neonates. PLoS One. 2009;4(10):e7579.

15 Vaglio S. Chemical communication and mother-infant recognition. Commun Integr Biol. 2009;2(3):279-281.

Relaterade artiklar
Relaterade produkter
Medela BH-inlägg för engångsbruk Safe & Dry™ amningsinlägg engångs

Medelas superabsorberande amningsinlägg för engångsbruk är utformade för rikligt mjölkläckage – i synnerhet kort efter förlossningen – och håller dig torr, bekväm och säker både ...