Vad du kan förvänta dig när du tar med ditt barn hem
Det är nu nyblivna föräldrar inser att deras liv har förändrats för alltid. Så här tar du dig igenom de där spännande, men ibland överväldigande, två första dygnen med ditt nyfödda barn.
Beroende på hur förlossningen går, och hur ditt barn mår, så kan det ta allt mellan några timmar till några dagar eller längre tid innan ni kan åka hem. Om du haft en problemfri hemmaförlossning kommer du att få stanna kvar i sängen. Men oavsett hur många föräldrakurser du har gått eller hur många föräldraböcker du har läst så kan du som nybliven förälder med en nyfödd i famnen ställa dig frågan: Vad gör vi nu? Det är helt normalt – det är mycket nytt som ska sjunka in. Ta en sak i taget, var snäll mot dig själv och tveka inte att be om hjälp.
Kommer vi att få stöd hemma?
Ditt barns suggrepp bör ha kontrollerats av vårdpersonal, amningsrådgivare eller amningsspecialist efter förlossningen för att du ska kunna börja amma så smidigt som möjligt. Om du oroar dig över barnets suggrepp rekommenderar vi att du kontrollerar suggreppet på nytt, även om du blivit informerad om att det inte finns några problem.
Se till att boka ett möte på er barnavårdscentral (BVC) ett par dagar efter förlossningen för att kontrollera barnets vikt. Beroende på var du bor kan detta ske på sjukhuset eller så kan vårdpersonal besöka dig i hemmet. Nyfödda kan förlora upp till 10 % av sin kroppsvikt under de första dagarna, men bör börja öka i vikt dag fem eller sex, och de bör ha återfått sin födelsevikt dag tio till fjorton. Rådfråga läkare om barnet inte följer detta mönster.
– Efter ett par dagar upptäckte jag att min förstfödde hade kort tungband. På sjukhuset sa de att han hade ett bra suggrepp och amningen gjorde inte ont, men eftersom han inte gick upp i vikt gick det att ställa denna diagnos. Tungbandet klipptes och problemen försvann, minns Emma, enbarnsmamma från Australien.
Hur kan jag förbereda mig för amning hemma?
Det bästa är att ha allt klart inför den första dagen hemma med ditt nyfödda barn – från blöjor och dukar till mjuka kuddar, bröstvårtskräm, BH-inlägg och hälsosamma snacks och drycker till dig. Hitta en bekväm och praktisk plats där du kan amma. Du kommer antagligen att tillbringa en hel del tid där!
– Min soffa var för låg att sitta i efter att jag genomgått kejsarsnitt, så vi beställde några extrakuddar online, minns Alex, enbarnsmamma från Storbritannien. Jag skapade även två ”amningsstationer”, en vid soffan och en vid sängen, med de viktigaste sakerna, som nyttiga snacks, vatten, mobilladdare, läppbalsam, dukar och fjärrkontrollen till TV:n. Ingen fick röra mina saker!
Vilken vård kommer mitt nyfödda barn att behöva?
Nyfödda barn är relativt enkelspåriga varelser. Om de äter tillräckligt och känner sig bekväma och trygga så kommer de att ägna mycket tid åt att sova.
Faktum är att ditt nyfödda barn kan sova väldigt mycket under det första dygnet. Dygnet efter och när bröstmjölken rinner till (vanligtvis två till fyra dagar efter förlossningen) vaknar barnet oftare för att amma. Ta tillfället i akt att vila och anpassa dig till den nya situationen, och ha barnet nära dig dygnet runt för att det ska känna sig tryggt. Barnet kan till exempel ligga i en moseskorg, i en spjälsäng bredvid sängen eller bäras i en sele när du är på språng.
Det är väldigt naturligt för ditt barn att vilja ligga i din famn – du har varit barnets hela värld i nio månader och att se dagens ljus kan kännas överväldigande för den nyfödda. Om du, din partner eller någon annan trygg person håller barnet och vaggar det försiktigt så känner det sig lugnare. Försök att ta saker och ting som de kommer så mycket som möjligt – den här inledande perioden med mycket stort närhetsbehov är kort och barnet kommer snart att vänja sig vid att ligga för sig självt under längre perioder.
Hud-mot-hud-kontakt gör även att ett kraftfullt hormon, oxytocin, utsöndras i din och ditt barns kropp. Oxytocin utsöndras även när du befinner dig nära ditt barn, tittar på det, hör det gråta eller bara tänker på det. Detta häpnadsväckande hormon hjälper till att skapa ett starkt band mellan mamma och barn som varar livet ut. Det underlättar även mjölkflödet under amning eller urpumpning, så ju närmare du befinner dig ditt barn, desto mer underlättas initieringen av mjölkproduktionen och du får en bra start på amningen i allmänhet.
Vid det här skedet går det inte att ”skämma bort” eller skapa ”dåliga vanor” hos det nyfödda barnet – och om omtänksamma släktingar påstår att risken finns, försök att inte lyssna på dem. Försök inte heller att amma barnet efter ett amningsschema – det är alldeles för ungt och många barn kan inte anpassa sig till en fast rutin. Amma istället när barnet visar tecken på hunger, genom munrörelser, sök- eller sugreflexer, eftersom det kommer att underlätta etableringen av din mjölkproduktion. Använd även en app som Medela Family om du vill hålla reda på amningstillfällen och blöjor.
Håll utkik efter tecken på att barnet får i sig tillräckligt med mjölk: mängden kissblöjor och bajsblöjor är den viktigaste indikatorn. Dag 1 ska barnet producera svart och klibbig avföring som kallas mekonium vid ett eller flera tillfällen, plus en kissblöja. Dag 2 bör barnet vid två eller fler tillfällen producera mörk grönbrun avföring, som gradvis blir mindre klibbig, och två kissblöjor. Om så inte är fallet ska du rådfråga vårdpersonal.
Vilken vård kommer jag att behöva?
Din kropp behöver vila och tid för att återhämta sig, även efter en problemfri förlossning. Låt din partner eller släktingar byta blöjor, laga mat och sköta de äldre barnen så ofta som möjligt – eller skaffa hemhjälp om du har råd med det. Spara dina krafter för de hektiska veckorna som kommer och koncentrera dig på att stärka relationen med ditt barn och bygga upp din mjölkproduktion. Allt annat kan vänta.
– Handla online, låt andra göra i ordning drycker åt dig och ät tillräckligt mycket och ofta för att hålla styrkan uppe, säger Gillian, enbarnsmamma från Storbritannien. Jag var överlycklig den första veckan, men jag hade inte förväntat mig att allt skulle vara så intensivt efter det. Man måste vara utvilad.
Känn dig heller inte tvungen att ta emot en massa besök – bjud bara in gäster som kan erbjuda hjälp eller stöd. – Ägna om möjligt denna speciella tid enbart åt dig själv, din partner och ditt barn, föreslår Kerry-Lynne, tvåbarnsmamma från Storbritannien. Jag tyckte att det var obekvämt att amma framför våra besökare, vilket inte underlättade ett korrekt suggrepp.
Hur kan min partner hjälpa till under de första amningsdagarna?
Mamman har uppenbarligen den viktigaste rollen vid amning, men det finns ändå många saker din partner och andra familjemedlemmar kan göra för att stödja dig och skapa en relation till barnet. Det kan till exempel handla om att få barnet att slappna av och lugna ned sig genom hud-mot-hud-kontakt eller att bära barnet i en sele.
De kan även agera som ”dörrvakter” och endast tillåta ett litet antal besökare så att du får möjlighet att vila. Många nyblivna mammor säger att de inte kan sova under dagen men med lite träning och hjälp från din partner kan du lära dig att ta korta tupplurar. Se till att ha det mörkt och tyst i sovrummet och ta bort digitala skärmar och mobiltelefoner. Om du vilar i tjugo minuter utan att störas medan din partner tar hand om barnet så räcker det för att din kropp ska vila ut. Efter ett tag bör du kunna slappna av och somna.
– Jag skulle inte ha kunnat ta mig igenom de första dagarna utan hjälp från min man, säger Kate, tvåbarnsmamma från Storbritannien. Han hjälpte mig med båda barnen, när det var amningsdags steg han upp för att lyfta upp barnet ur sängen, bytte blöja och lade ofta tillbaka barnet i sängen efter det. Om någon av flickorna kände sig rastlös på morgonen brukade han ta med henne ned till bottenvåningen och mysa med henne.
Detta sorts stöd har visat sig underlätta vid amningen. En studie visade att förstagångsmammor som hade amningsstöd från sina partner under den första tiden efter förlossningen hade lättare att initiera amningen och kunde amma under längre perioder.1
Varför känner jag mig nere?
Det är inte ovanligt att känna sig ensam och hjälplös när man väl är hemma. Tveka inte att be någon du känner eller vårdpersonal om hjälp. Under den första veckan efter förlossningen känner sig många mammor lättrörda, gråtfärdiga eller lättirriterade och upplever ”baby blues” på grund av alla hormoner som flödar när mjölken rinner till.2 Dessa symptom är normala och varar vanligtvis bara i några få dagar. Om symptomen inte försvinner inom två veckor eller om du känner dig alltmer nere och hopplös så ska du vända dig till vårdpersonal.
– Det var en väldigt känsloladdad period och jag blev glad när en vän berättade att dag tre kan vara extra svår, säger Mariah, enbarnsmamma från Kanada. Det är normalt att känna att den perioden är riktigt tuff.
Varför fungerar inte amningen direkt?
Man kan tro att något så naturligt och väsentligt som amning ska vara enkelt och fungera direkt – men faktum är att det krävs lite tid innan man kommer igång. Övning ger färdighet, precis som när man lär sig cykla eller köra bil, och det är normalt att ha både bra och dåliga dagar. Detta kommer som en chock för många nyblivna mammor: – Jag trodde att det bara var att placera barnet vid bröstet, men jag hade fel, säger Joanne, enbarnsmamma från Storbritannien. När jag pratar med vänner inser jag att många tror samma sak, men det är inget man pratar om.
En undersökning av amerikanska mammor visade att 92 % upplevde svårigheter med amningen vid dag tre,3 och om så är fallet även för dig, oroa dig inte – ta ett djupt andetag och sök hjälp. Skriv en lista med telefonnummer till amningsrådgivare, amningsspecialister och användbara stödgrupper och webbplatser innan barnet anländer.
– Om du har möjlighet, gå på möten med amningsstödgrupper för att få goda råd och stöd från andra mammor, föreslår Jane, tvåbarnsmamma från USA.
Michelle, enbarnsmamma från Australien, tipsar: – Sök så mycket hjälp och råd som möjligt från kvalificerad personal under de första två dygnen, men försök att undvika okvalificerade personer som kan göra att du känner dig förvirrad.
Och sist men inte minst: överväg inte att mata ditt barn med mjölkersättning bara för att en ”hjälpsam släkting” påstår att det kan lugna ned barnet, eller att det ger dig tid att vila ut, eller för att du är orolig över att du inte har tillräckligt med mjölk. Det bästa sättet att initiera din amning är att amma vid varje matningstillfälle. Det är naturligt för barn att vilja äta mycket ofta under denna period, och de kan visa tecken på hunger så snabbt som 45 minuter efter den senaste matningen, och det bidrar faktiskt till att bygga upp din mjölkproduktion.
– De första två dygnen är tuffa – ni lär er båda två. Be om all hjälp du kan få, ta en fika, slappna av och var snäll mot dig själv, säger Ruth, enbarnsmamma från Storbritannien.
1 Hunter T. Breastfeeding initiation and duration in first-time mothers: exploring the impact of father involvement in the early post-partum period. Health Promot Prspect. 2014;4(2):132.
2 Langan R, Goodbred AJ. Identification and management of peripartum depression. Am Fam Physician. 2016;93(10):852-858.
3 Wagner EA et al. Breastfeeding concerns at 3 and 7 days postpartum and feeding status at 2 months. Pediatrics. 2013:e865–e875.