Lär känna ditt nyfödda barn

Äntligen är det dags för det som du har sett fram emot mest under de senaste nio månaderna: att träffa och lära känna ditt barn! Vad kan de se, höra och känna? Hur kommer du att känna inför ditt barn och hur utvecklas anknytningen?
Barnets utseende

Hur ser ditt nyfödda barn ut?

Nyfödda kan se lite hoptryckta, skrynkliga och till och med mörbultade ut efter födseln. De kan ha s.k. storkbett – röda fläckar som försvinner efter några dagar. Deras händer och fötter kan ha en blåaktig ton. Detta är helt normalt. Under de nästkommande dagarna blir huden slätare och fostertalgen, det vill säga det tjocka, vita sekretet som skyddar barnets hud i livmodern, försvinner.

Barnets sinnen

Vad kan nyfödda barn se, känna och höra?

Barn kan se svart, vitt och grått från och med födseln, men synen är dålig: de ser bara föremål som är max 25 centimeter bort. De kan se ditt ansikte när du håller dem i famnen, och det kan faktiskt hända att ni kan hålla ögonkontakt i några sekunder.

Barn kan också höra och skrämmas av höga ljud. Barn tycker oftast bäst om mjuka röster. Ditt barn känner igen din röst. Genom att prata med ditt barn bygger du upp en tvåvägsrelation som är viktig för barnets sociala utveckling. Det spelar ingen roll vad du säger, men barnet svarar ofta bäst på en mjuk, sjungande röst.

Ditt barn kan redan gripa om föremål. Prova att peta barnet i handflatan eller kittla lite under fötterna.

Barn kan också lukta – de känner igen din kroppslukt och den gör att de känner sig trygga. Efter att ditt barn har fötts är det viktigt att du har kontakt hud-mot-hud och ammar ditt barn innan du duschar.

Lek och prata med ditt barn så mycket du kan. Barn älskar att bli kramade eftersom de är vana vid att befinna sig i ett begränsat utrymme i livmodern, så kramar gör att de känner sig trygga.

Hud-mot-hud

Hud-mot-hud-kontakt med ditt nyfödda barn

Beröring är otroligt viktigt för barn – det är därför barnet placeras på din mage precis efter födseln. Den här hud-mot-hud-kontakten hjälper dig och ditt barn att skapa ett band som kan trösta dem när de är ledsna. Tänk på att ditt barn älskar beröring och att den är viktig för deras känslomässiga utveckling.

Relationen till ditt nyfödda barn: att knyta an

Anknytning är en term som används av barnexperter för den närhet och samhörighet som utvecklas i relationen mellan förälder och barn. Du kan känna dig nästan överväldigad av kärlek och känslor – och en stark vilja att alltid vårda och skydda barnet. Anknytning är en mycket individuell process, och du ska inte oroa dig om det inte sker direkt. Tänk på att ditt barn är en helt ny människa: oavsett hur bedårande han eller hon är, så tar det tid innan ni lär känna varandra. Ett äkta känslomässigt band mellan föräldrar och barn utvecklas och stärks genom att du tar hand om barnet.

Det viktigaste för båda föräldrarna är att vänja sig vid att ta hand om barnet – att vara nära barnet, prata och hålla om. Detta ökar ditt självförtroende som förälder och ger dessutom barnet en fin känslomässig start på livet. Prata med vårdpersonal eller en barnmorska om du har några frågor eller oroar dig för något.

 

Användbara produkter
Användbara produkter
Mer information
Mer information

Ta med barnet hem: vad ska man förvänta sig?

Läs mer

Hitta en amningsrådgivare

Läs mer