Att gå tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten

En av de största utmaningarna för nyblivna mammor är att gå tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten. Det kan vara oerhört känslosamt, och den nyblivna mamman kan fundera över hur hon ska balansera en krävande karriär med viljan att tillbringa så mycket tid som möjligt med barnet.
Att jobba och vara förälder

Med lite planering och bra förberedelser behöver det inte bli så besvärligt att börja jobba igen. Här är några av de vanligaste problemen som arbetande och ammande mammor har, och självklart också några tips om hur du löser dem.

Att jobba och vara förälder

Att ta hand om ditt barn är redan ett dygnet runt-jobb. Om du dessutom försöker få plats med ett hektiskt arbetsschema är det inte konstigt om du känner dig stressad. Det finns ingen konstant, perfekt balans mellan arbete, familj och andra åtaganden. Det är viktigt att komma ihåg att du behöver ta hand om dig själv också: om du är trött och stressad kommer du inte att kunna prestera som du vill i något sammanhang.

På plussidan: det är en övergående fas. Så småningom kommer livet att bli lugnare igen. Till dess får du bara luta dig tillbaka och njuta av berg-och-dalbanan så mycket det går.

Hitta förskola eller dagmamma

Hitta förskola eller dagmamma

I en perfekt värld skulle du kunna ta med dina barn till en förskola på ditt jobb, eller lämna dem hos en pålitlig dagmamma. Förutsatt att din partner inte kan vara föräldraledig, förstås. Men även om inget av det här är möjligt finns det många andra alternativ.

När du väljer förskola ska du noga kontrollera att de har gott anseende och att de erbjuder en säker och trygg miljö för ditt barn. Prata med de anställda, fråga andra föräldrar vad de tycker och gör allt du kan för att se till att ditt barn kommer att trivas.

Om du ammar måste du också undersöka att förskolan kan mata ditt barn med din mjölk med en matningsnapp som till exempel Calma, som gör att ditt barn kan äta med samma sugmönster som vid ditt bröst.

Amning och pumpning på jobbet

Vissa mammor är rädda att de inte ska kunna fortsätta amma när de börjar jobba igen, och funderar över frågor som:

  • Kommer jag att kunna pumpa ur tillräckligt med mjölk?
  • Kommer min arbetsgivare att kunna erbjuda en bra plats där jag kan pumpa?
  • Kommer kollegorna att förstå?

Det är helt normalt att vara orolig över dessa frågor, men för det mesta fungerar allt bra. Var inte rädd för att fråga vad din arbetsgivare kan erbjuda och försök själv komma med konstruktiva förslag.

Ett nytt sätt att jobba

Ett nytt sätt att jobba

Det kan vara svårt att fortsätta att resa lika mycket i arbetet som förr, eller att jobba lika långa dagar som du är van vid. Fundera på hur du kan prata med din chef om att skapa ett mer flexibelt arbetsschema – kanske något som både du och arbetsgivaren kan vinna på? Om du arbetar heltid: skulle det vara möjligt att komprimera veckan till fyra 10-timmarsdagar per vecka, eller kan du jobba hemifrån en dag i veckan? Kanske kan du gå ned några timmar i arbetstid, eller dela dina uppgifter med någon annan?

Se till att du har en bra plan innan du går tillbaka till jobbet, och att du presenterar den så att fokus hamnar på fördelarna för arbetsgivaren.

Var positiv och tro på dig själv

Många arbetande mammor har en väletablerad karriär innan de får barn. Om du känner dig väldigt stressad eller uttröttad av situationen: glöm inte att du aldrig är ensam! Kontakta en amningsrådgivare, en stödgrupp eller nätverksgrupp för arbetande mammor – eller starta en egen. Negativa känslor ska inte behöva stoppa dig från att göra karriär och samtidigt ha ett fungerande privatliv.

Hur påverkas relationen med din partner?

Att gå tillbaka till jobbet när du fortfarande ammar kan påverka relationen till din partner på många sätt. Du kanske oroar dig för ekonomin, och din partner kanske känner sig osäker på sin roll. Uppmuntra din partner att vara ärlig med sina känslor. Att få barn kan stärka er relation, men ni måste vara noga med att fortsätta prata med varandra, avsätta egentid för er (bara ni två!) och utgå ifrån att den andra vill väl.

Arbetande mammor vill gärna känna sig oberoende, starka och självständiga. Om du känner dig överväldigad av känslor så får du inte glömma att det du går igenom är en väldigt speciell livsfas. Tveka aldrig att be om hjälp. Föräldraskapet kan vara en fin möjlighet att skapa ett större nätverk av vänner som kan stötta dig och familjen.

 

Användbara produkter
Användbara produkter
Mer information
Mer information

Hur man väljer bröstpump

Läs mer

Pumpa och amma på jobbet

Läs mer