Hitta och instruera en barnvakt

Det kan vara svårt att hitta någon man litar på tillräckligt för att låta honom eller henne ta hand om ens barn. För att vara säker på att ditt barn är i goda händer måste du lägga ned tid och kraft på att hitta en kvalificerad barnvakt. Idealet är att hitta en mogen, snäll person som har sunt förnuft och som verkligen tycker om barn på riktigt.
Hitta en barnvakt

Att få rekommendationer från folk som du känner och litar på är det bästa sättet att hitta en duktig, pålitlig barnvakt. Om du är nyinflyttad och inte vet var du kan hitta en barnvakt kan du fråga dina grannar eller kollegor om de har några rekommendationer. Eller varför inte fråga personalen på din närmaste vårdcentral eller förskola?

Att intervjua några barnvakter och kontrollera deras referenser hjälper dig att begränsa urvalet. Förbered en lista med frågor som du vill ställa. Fråga om barnvakternas erfarenhet av barnpassning och om de har gått någon relevant kurs eller utbildning. Kanske vill du också bjuda hem barnvakten för att träffa ditt barn medan du är hemma, så kan ni gå husesyn och du kan se hur barnvakten och barnet trivs ihop. Det är viktigt att barnvakten får bra instruktioner.

Instruktioner till barnvakten

Instruktioner till barnvakten

Ge alltid barnvakten följande information innan du går hemifrån:

  • Gå igenom ditt barns vanliga rutiner och allmänna regler för hemmet.
  • Se till att barnvakten vet var du finns och hur man når dig.
  • Skriv en telefonlista med din kontaktinformation och dessutom telefonnummer till grannar, vänner, släktingar och din läkare, om en nödsituation skulle uppstå.
  • Visa barnvakten nödutgångar, brandvarnare och brandsläckare och annan säkerhetsutrustning.
  • Visa barnvakten hur man använder eventuella larmsystem.
  • Visa barnvakten var det finns nycklar till innerdörrarna om barnet skulle låsa in sig i ett rum.
  • Berätta för barnvakten om ditt barn har några särskilda problem, till exempel allergier mot getingstick, livsmedel eller hushållsprodukter, eller om barnet ska ha läkemedel vid speciella tider (förklara och skriv ned instruktionerna).
  • Gå igenom första hjälpen-kitet med barnvakten.

Förklara dina förväntningar för barnvakten innan du går. Om du till exempel inte vill att barnvakten ska gå ut med ditt barn behöver du förstås tala om det. Om barnvakten har körkort ska du meddela om du tycker det är okej med en bilutflykt. Diskutera eventuella regler om telefonsamtal och besök till barnvakten.

 

Användbara produkter
Användbara produkter
Mer information
Mer information

Förvaring och upptining av bröstmjölk

Läs mer

Resa och pumpa

Läs mer